FNs menneskerettighetsdag brukes til å sette fokus på menneskerettigheter både internasjonalt og nasjonalt.
Menneskerettigheter brytes dessverre mange steder i en verden med krig og store konflikter. Akkurat nå ser vi best situasjonen i Ukraina og på Gaza.
Samtidig er det viktig å følge med på menneskerettighetsbrudd også hjemme i vårt eget land. Heller ikke i Norge kan vi ta menneskerettigheter og demokrati for gitt. Vi må verne om disse viktige prinsippene i også i en rettsstat som vårt land er.
Samene er en gruppe som gjennom historien ofte er blitt stilt under press fra myndighetene. Gjennom FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter er land forpliktet til å verne om og respektere menneskerettighetene til alle urfolk.
10 desember er det 790 dager siden Høyesterett fastslo at konsesjonen til Storheia og Roan vindkraftverk på Fosen er ugyldig. Dette fordi utbyggingen krenker reindriftssamene i Fovsen- Njaarke/ Fosen reinbeitedistrikt sine menneskerettigheter. Bakgrunnen for dette er blant annet at reindriftssamenes vinterbeiter er ødelagt. Det er ikke lenger mulig for dem å utøve tradisjonell reindrift som er essensiell for å bevare sørsamisk kultur, språk og identitet. Rein må settes i gjerde og fores hele vinteren igjennom, noe som er i strid med både dyrevelferd og reindriftskultur.
Det er nå mer enn 2 år siden Høyesterett sin dom uten at det er noen løsning i saken. Når det foreligger et menneskerettighetsbrudd har landet en plikt til å reparere det. FNs menneskerettighetskomité gir som regel stater en frist på seks måneder fra de fastslår et menneskerettighetsbrudd med å komme med en tilbakemelding på hvordan de skal reparere bruddet. Dette betyr at manglende handling kan bety at regjeringen går mot et nytt menneskerettighetsbrudd.
Vi henstiller våre myndigheter å løse denne saken nå for å unngå videre krenkelser av urfolks rettigheter.
Vindturbinene på Fosen ruver i landskapet. Foto: Adobe Stock.